Co se stane, když zasadíte mungo klíčky

Mungo klíčky nakliceno.cz se stávají stále oblíbenější součástí naší kuchyně. Jsou běžně dostupné v naprosté většině obchodních řetězců a ani jejich cena není nejvyšší. Navíc jsou považovány za poměrně zdravou potravinu.

Dají se konzumovat jak samotné, tak jako příloha k nejrůznějším pokrmům, například salátům. Kvůli tomu si je koneckonců lidé kupují. Mohou však sloužit i jinému účelu, než jako potravina?

mungo2

Když se na fazolku podíváme, vidíme, že se jedná o naklíčený plod. Tvarem i celkovým vzhledem poněkud připomíná hrášek. Co by se tedy stalo, kdybychom jej zasadili? Kdybychom jej místo do pusy dali do hlíny? Je to možné?

Ano, možné to je. Vzhledem k tomu, že se jedná o předem naklíčené plody, nemají s adaptací na hlínu žádný problém. Jen musíme mít na paměti, že se jedná o rostlinku z teplejších krajin, než jsou ty naše. Venku naši zimu rozhodně nepřečká. Pokud tedy chcete mungo pěstovat, pak pouze jako pokojovou rostlinu.

Možná budete nějakou dobu čekat, ale dříve či později uvidíte, že vám ze zeminy začínají růst malé lístky. Jak rostlina poroste, dostane tvar podobný hrášku – dlouhý stvol, na kterém jsou listy. Jen je podstatně delší. Buďte tedy připraveni na to, že jej budete muset k něčemu upevnit.

mungo1

Pokud se o svou rostlinku budete dobře starat, odmění se vám po několika měsících plody. Avšak neočekávejte napoprvé žádnou velkou úrodu. V malém lusku bude pravděpodobně pouze jedna či dvě fazolky.

Dobrou zprávou však je, že se jedná o rostlinku vytrvalou, která, na rozdíl od tak často zmiňovaného hrášku, po vytvoření plodu neodumírá. Je stálezelená a při dobré péči vám vydrží i několik let, kdy úroda, kterou z ní sklidíte, bude stále větší a větší.

A jak na její pěstování? Co se zeminy týče, nejedná se o příliš vybíravou rostlinu. Spokojí se s klasickým substrátem pro rostliny, prodávaným běžně v obchodech. Zálivka by měla být spíše mírnější, nemá rádo přemokření. Nenechte ji však vyschnout! Odměnou vám budou vlastnoručně vypěstované výhonky mungo bez jakýchkoliv konzervantů. A to za to stojí, ne?